ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Балтийските страни обсъждат увеличаване на вноса на електроенергия от Руската федерация и Беларус

13.12.2021

Балтийските държави обсъждат възможността за увеличаване на доставките на електроенергия на своите пазари от Русия и Беларус, каза във вторник Айн Кьостер, ръководител на комуникациите на естонския оператор на електроенергийна мрежа Elering.

„Сега можем да потвърдим, че [6 декември] наистина осъществихме контакт с нашите, преди всичко, литовски колеги и тези контакти несъмнено ще продължат доста интензивно през следващите няколко дни.
И сега наистина е време да обсъдим дали този, образно казано, кран може да се отвори още малко. Но в момента не можем да дадем точни цифри, дискусиите по този въпрос продължават “, каза Кьостер пред естонския телевизионен портал ERR, съобщава ПРАЙМ.
Според него споразумение може да бъде постигнато в близките дни, но все още не може да се посочи точна дата.

Солидарност с Литва

Според Министерството на икономиката и комуникациите преди малко повече от година Литва спря закупуването на електроенергия от Беларус, тъй като смята, че атомната електроцентрала, разположена там, е небезопасна. В резултат на този ход максималният капацитет за пренос на електроенергия от Русия и Беларус е намалял в балтийските страни с около една пета.

Естония и Латвия отговориха на исканията на Литва и намалиха обема на покупките на електроенергия в Русия, а също така започнаха да изискват сертификати за електричество, закупено от Русия, потвърждаващи, че не идва от атомна електроцентрала в Беларус.

Да, ама не!

Въпреки това, в настоящата ситуация, трите балтийски страни започнаха преговори за увеличаване на дела на електроенергията, получена от Русия и Беларус,

На свой ред заместник-канцлерът на Министерството на икономиката и комуникациите Тимо Татар посочи, че цената на пазара на електроенергия в момента е много висока навсякъде, но особено в балтийските страни и Финландия. Сегашните високи тарифи всъщност се дължат на мразовитото време, ниското производство на възобновяема енергия, високите цени на изкопаемите горива, както и рекордната цена на квотите за CO2, което според него съвпада едновременно с няколкото фактора.

„Малко увеличение на доставките от трети страни по всяка вероятност няма да може да промени радикално настоящата ситуация“, каза Татар пред естонския ERR.

Източник: bigpowernews.ru

На този фон:

Литовският министър на енергетиката Крейвис прогнозира пълно спиране на балтийската електропреносна мрежа с Руската федерация до 2025 г.

Електрическата система на балтийските страни ще бъде напълно изключена от Русия до 2025 г., съобщи Ройтерс думите на министъра на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис.

Според изявленията на Крейвис Литва в събота успешно е тествала мрежовата си връзка с европейската (ENSTO-E).

„Балтийската електропреносна мрежа показа, че може да работи с континентална Европа в случай на проблеми с Русия.
Напълно ще се изключи от Руската федерация до 2025 г.“, каза министърът.

Б.Р. – Какво прави Литва в момента вижте на: http://atominfo.bg/?p=91366

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари