ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Украйна обвиниха ГИЯРУ, че се противопоставя на съвместни проекти със Съединените щати

10.12.2021

Ръководителят на Министерството на енергетиката на страната Герман Галущенко каза, че въпросът се отнася до отказа на регулатора да сътрудничи с оператора на атомната електроцентрала „Енергоатом“ при въвеждането на реактори AP1000 на Westinghouse в Украйна.

 

 

 

Ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Херман Галущенко се оплака на министър-председателя на страната Денис Шмигал, че Държавният инспекторат за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) възпрепятства съвместни проекти със САЩ в ядрената индустрия.

„Имаме редица забележки относно работата на Държавната инспекция за ядрено регулиране“, каза той на правителствено заседание в четвъртък. Бяха създадени определени пречки за сътрудничество с нашите стратегически партньори. Ръководителят на министерството каза, че въпросът се отнася до отказа на регулатора да сътрудничи с оператора на атомната електроцентрала Енергоатом при въвеждането на реактори Westinghouse AP1000 в Украйна.

Освен това, продължи Галушченко, регулаторът отлага пускането в експлоатация на ново съоръжение за съхранение на облъчени горивни касети. „Говорим и за забавяне на издаването на лиценз за експлоатация на изграденото от нашите американски партньори централизирано хранилище за отработено ядрено гориво, поради необоснованото търсене на допълнителна информация, която не е предвидена в закона“, каза той.

От Министерството на енергетиката се оплакаха и от забавянето на изпълнението на инициативите на ведомството за изграждане на нови блокове. Става дума за одобряване на кадастрални обекти за застрояване, каза министърът. В тази връзка той направи предложение работата на ръководителя на регулатора да бъде призната за незадоволителна.

За справка

На 22 ноември Енергоатом и Westinghouse подписаха споразумение за работа в рамките на изграждането на два енергоблока в АЕЦ Хмелницки.
Ръководителят на Енергоатом Пьотр Котин каза, че цената на един енергоблок ще бъде около 5 милиарда долара, а срокът на строителство ще бъде около пет години. Очаква се проектът да бъде финансиран чрез заем от Ексимбанк на САЩ и ще бъде базиран на американската технология на ядрения реактор AP1000.
Котин отбеляза, че Енергоатом има амбициозни планове – до 2040 г. да изгради ядрени мощности от 24 GW.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/13158513

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари