ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран – АЕЦ Бушер излезе на номинална мощност

01.09.2012

Първи блок на АЕЦ “Бушер” в Иран е изведен на 100% от проектната мощност, съобщава пресслужбата на ОАО „НИАЭП“ – Атомстройэкспорт.

“На 30 август в 18,47 часа по местно време на АЕЦ “Бушер” в рамките на енергийния пуск на реакторната установка на първи енергоблок беше изведена на 100% от проектната мощност”, – се казва в съобщението.

По-рано ръководителят на компанията генерален изпълнител Нижегородский „Атомэнергопроект“ (НИАЭП) – ЗАО „Атомстройэкспорт“ Валерий Лимаренко съобщи на журналистите, че на пълна мощност блокът ще бъде изведен в последните дни на август.

Излизането на 100% мощност е заключителен етап от въвеждане на блока в експлоатация, по време на който ще се проведат изпитания на оборудването и системите на проектно ниво на електрическата мощност, се цитират в съобщението думите на заместник директора на ОАО „НИАЭП“ по построяването на атомните електроцентрали в Иран и Турция Владимир Павлов.

Той подчерта, че главен приоритет при строителството на АЕЦ винаги са въпросите на безопасността, затова повишаването на мощността става поетапно, като се провеждат необходимите изпитания на централата с оглед на по-нататъшната безопасна експлоатация.

Строежът на АЕЦ “Бушер” е започнат през  1974 година от немския концерн Kraftwerk Union A.G. (Siemens/KWU). Между правителствата на Русия и Иран на 25 август 1992 година е сключено съглашение за построяване на АЕЦ, а през януари 1995 година е подписан договор за дострояване на първи блок на централата. През 2011 година започва доставянето на основното технологично оборудване.

Физическият пуск на АЕЦ “Бушер” започна под контрола на инспекторите на МААЕ на 21 август 2010 година, когато започна качването на ядреното гориво в реакторна зала. На 8 май 2011 година блокът излезе на минимално контролируемо ниво на мощността (МКУ). Тоест в активната зона на реактора започна самоподдържаща се ядрена реакция на деление в горивото.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари