ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергетика е по-чиста от вятърната: ново проучване за емисиите на парникови газове

13.11.2021

Като част от Конференцията на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу бяха обявени резултатите от международно проучване на емисиите на парникови газове от различни производствени мощности през 2019-2020 г. през целия цикъл на производство на електроенергия.

Например, за ядрената енергетика бяха изследвани емисиите от добив на уран до съхранение и погребване на радиоактивни отпадъци (с изключение на етапите на преработка на ОЯГ и погребване на оборудване).

Емисиите от атомни електроцентрали (5,1–6,4 g СО2 екв. / KWh) са дори по-ниски от тези на офшорни вятърни паркове (7,8–16) и слънчеви електроцентрали (8–83).

„Най-мръсните“ източници на електроенергия са старите ТЕЦ на въглища – емисиите на парникови газове там са 751-1095 g CO2 екв. / kWh.

Повече подробности – в изданието „Страна Росатом“, което излиза на 15 ноември.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари