ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Космическа слънчева електроцентрала – мит или реална възможност

01.09.2012

Руските предприятия от ракетно-космическия отрасъл планират съвместно с Руската академия на науките (РАН), предприятията за електроника и редица ВУЗ да реализират проект за създаването на Космическа слънчева електроцентрала (КСЕЦ). Сроковете на проекта засега са неизвестни, съобщи главният научен сътрудник на ЦНИИМАШ Виталий Мельников.

“Ние отидохме с този проект при вицепремиера Дмитрий Рогозин. В него 70% зависи от електрониката. Този проект активно се насърчава от Московския институт по радиоелектроника и автоматика (МИРЭА), Академията на науките също активно е “за”.

Ние искаме да създадем своеобразен космически клъстър по този проект, в който да влязат предприятията от отрасъла, предприятията от сферата на електрониката, ВУЗ-ове. Ако наистина САЩ до 2016 година успеят да направят тази централа, както обявяват, а ние тогава тепърва да започваме, ще е вече късно”, казва Мелников в изявлението си на Международния аеро-космически конгрес в Москва.

“Сега повече от 60% енергията се получава при изгарянето на въглеродни горива, което води до огромни емисии на въглероден диоксид, киселинни газове и други вредни за природата елементи и съединения. Създаването на КСЕЦ решава едновременно два проблема: проблема с глобалната енергийна криза (понеже Слънцето е практически безкраен по мощност и по време на съществуването си източник на енергия) и проблема с екологичните и климатични последствия от въздействието на сегашната енергетика върху околната среда”, – поясни Мелников.

По думите му, мощността на КСЕЦ може да достигне 10 GW (това се равнява на мощността на две огромни ВЕЦ като Братската). Отговаряйки на въпроса, какви мерки за безопасност трябва да се вземат при реализиране на проекта, така че страната притежател на тази технология да не насочва свръх-мощните лазерни лъчи от КСЕЦ към важни стратегически обекти, Мелников отбелязва, че за това са необходими съответни международни регулиращи документи.

Той съобщи още, че в САЩ идеята за такава централа се разработва още от 1968 година, в Япония – от 90-те години на миналия век. Като Япония, на която построяването на КСЕЦ ще струва 24 милиарда долара, планира да завърши проекта до 2025 година.

Европейският консорциум EADS през 2010 година също заяви плановете си да пусне демонстрационен спътник за преобразуване на слънчевата енергия, но засега съобщения за реализиране на проекта няма.

Източник: РИА Новости

Б.Р. Много интересен обзор по темата може да прочетете на: http://energy-fresh.ru/other-energy/spaceenergy/?id=4192

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари