ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран отговори на МААЕ относно камерите за наблюдение в ядрения обект в Карадж

05.11.2021

Иран уведоми МААЕ за невъзможността за подмяна на четирите камери за наблюдение, инсталирани от агенцията в ядреното съоръжение в Карадж.

 

 

На 12 септември 2021 г. Иран и МААЕ постигнаха споразумение за подмяна на устройствата за съхранение на информацията на така нареченото идентифицирано оборудване (identified equipment).

Този термин се отнася до оборудване за системи за наблюдение, инсталирано преди това от инспектори на МААЕ в редица ирански ядрени съоръжения за наблюдение на спазването на условията на споразумението за СВПД.

Иран специално подчертава, че тези системи не са свързани с контрола върху изпълнението от страната на разпоредбите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО).

В съответствие с постигнатото споразумение инспекторите извършиха договорените действия по подмяна на паметите на 18 камери от 20 септември до 22 септември 2021 г.
Четири камери обаче останаха извън споразумението в съоръжението в Карадж, във връзка с което МААЕ изрази недоволството си към Иран.

В официалния отговор от иранска страна, получен от секретариата на МААЕ на 28 октомври, се отбелязва, че камерите в Карадж не са предмет на споразумението от септември за подмяна на устройства за съхранение на информацията.

В това споразумение се говори за обслужване (servicing) на системите за наблюдение, а не за тяхната замяна (replacement), подчертава иранската страна.
В същото време четири камери в Карадж бяха повредени от терористична атака през юни 2021 г. и изискват подмяна, а не обслужване.

В комплекса „TESA Karaj Complex“ (където се произвеждат компоненти за центрофуги) продължават следствените действия, свързани с терористичната атака и „камерите не могат да бъдат заменени“, се казва в официален отговор на иранската страна.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz04/a0261.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари