ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Издадоха лиценз за строителството на четвърти енергоблок на АЕЦ „Аккую“

30.10.2021

Агенцията за ядрено регулиране на Турция издаде лиценз за строителството на четвърти енергоблок на АЕЦ „Аккую“.
Това позволява на компанията „Аккую Нуклеар“, част от „Росатом“, да започне всички дейности по изграждане на енергоблока, като до края на годината се планира начало на полагането на фундаментните плочи на реакторната и турбинната сграда.

 

 

Процесът на лицензиране на АЕЦ „Аккую“ включва около 120 различни лицензи и разрешения от редица държавни ведомства в Турция.
Най-важните от тях вече са оформени – положително заключение от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), лиценз за производство на електроенергия, както и разрешение за строителство на всичките четири енергоблока на атомната централа.
Предстои Агенцията за ядрено регулиране да разгледа заявките за получаване на лиценз за зареждане на гориво и въвеждане в експлоатация, и акредитация на персонала за всеки от енергоблоковете.

„Получаването на лиценз за строителството на четвърти енергоблок е важен етап в развитието на проекта. Благодаря от сърце и на турските, и на руските колеги, участвали в процеса. С това завършихме лицензионния процес на атомната централа с четири енергоблока, като по този начин бе потвърдена безопасността, цялостното разработване, валидността и уникалността на проекта. В началото на следващата година ще започнем изграждане на фундаментната плоча на сградите на ядрения остров“, коментира генералният директор на „Акую Нуклеар“ Анастасия Зотеева.

За справка

В момента площадката на първата АЕЦ в Турция е един от най-големите ядрени строителни обекти в света и на нея ежедневно работят над 13 000 души, повече от 1000 специализирани машини и 70 крана.
Всички дейности на площадката, разположена в провинция Мерсин на брега на Средиземно море, се извършват в тясна координация и под надзора на турските държавни институции и независими организации.

Подробности на: https://www.rosatom.ru/journalist/news/kompaniya-rosatoma-poluchila-litsenziyu-na-stroitelstvo-bloka-4-aes-akkuyu-turtsiya/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари