ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румънското правителство прие комплексен енергиен план за удвояване на производство от АЕЦ в рамките на десетилетие

09.10.2021

Румънското правителство прие всеобхватен енергиен план, който предвижда изграждането на два нови реактора CANDU в атомната електроцентрала Чернавода до 2031 г. и реконструкцията на съществуващия блок до 2037 г.
Това ще направи възможно удвояването на ядрените генерации на страната в рамките на десетилетие.

 

Незавършените блокове CANDU на румънската атомна електроцентрала Cernavoda

Румънският енергиен министър Вирджил Попеску заяви, че Комплексният национален план за енергетика и изменението на климата е „всеобхватен документ, който е разработен и адаптиран към най -новите реалности“.
Той беше приет на 4 октомври на заседание на правителството, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Планът е предназначен да разгледа петте основни аспекта на колективната енергийна политика на страните от Европейския съюз: енергийна сигурност, декарбонизация, енергийна ефективност, вътрешен енергиен пазар и изследвания, иновации и конкурентоспособност.
Проектите на документа бяха коментирани от експерти и групи от гражданското общество, както и от Европейската комисия. Окончателната версия сега трябва да бъде представена в ЕС.

 

Ядрената енергетика вече играе важна стратегическа роля в електроснабдяването на Румъния – два реактора CANDU в АЕЦ „Чернавода“ осигуряват около 19% от електроенергията, а планът ще удвои производството и.
Строежът на атомната електроцентрала „Чернавода“ започва през 1983 г. при режима на бившия президент Николае Чаушеску, а два енергоблока започват работа през 1996 и 2007 г. На тази площадка винаги са били планирани още два енергоблока CANDU и Румъния има твърдо намерение да ги завърши.

Одобреният план предвижда пускането на третия и четвъртия енергоблок на АЕЦ „Чернавода“ съответно през 2030 г. и 2031 г. с мощност по 675 MW всеки.
Румъния вече е подписала редица споразумения по този проект с международни партньори, включително САЩ, Франция и Канада.

Планът на Румъния предлага да се подкрепят нисковъглеродни енергийни системи като ядрени и алтернативни източници на енергия, както и системи за съхранение на енергия, чрез механизъм „договор за разлика“, „като по този начин се гарантира диверсификацията на енергийните източници и гъвкавостта на националната система“, се казва в съобщението, като се отбелязва, че за това ще е необходимо допълнително законодателство.
Планът включва около 6,9 GW „възобновяеми“ мощности до 2030 г.

Модернизацията на първия и втория енергоблок на АЕЦ „Чернавода“ също е част от плана. Първият енергоблок може да премине през тази процедура около 2027-8 година, а вторият след 2037 г., което ще осигури на всеки енергиен блок допълнителни 30 години експлоатация.
Това е „ефективно решение“, се казва в плана, като се има предвид, че удължаването на живота „идва на цена от около 40% от нова еквивалентна мощност“.
По този начин страната ще може да „осигури доставките на електроенергия без емисии на парникови газове, с минимално въздействие върху околната среда, на конкурентни цени, като по този начин ще даде устойчив принос за декарбонизацията на енергийния сектор и постигането на румънските енергийни и екологични цели за 2030 г., в съответствие с целите, приети на европейско и дори глобално ниво (Парижко споразумение) “, се казва в плана.

Наред с румънското конвенционално ядрено производство, новият план включва и постоянна подкрепа за научни изследвания и разработки на модерни реактори, по-специално проекта за бърз реактор с оловен топлоносител ALFRED.
Тази дейност се финансира от Европейския съюз чрез технологичната платформа за устойчива ядрена енергетика и Европейската инициатива за устойчива ядрена индустрия.

В плана се казва, че консорциумът от инженерни и научни организации, създадени за изграждането на бързия реактор ALFRED, смята, че технологичното развитие, проектирането, инженеринга и строителството могат да бъдат завършени до 2030 г.
Реакторът ще бъде с мощност 300 MW, стойността му се оценява на 1,0-1,4 млрд. Евро (1,2-1,6 млрд. Щатски долара).

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/10/05/118128

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари