ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран ще предостави на МААЕ достъп до камерите за наблюдение на ядрените съоръжения

16.09.2021

Иран разрешава на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да обслужват камерите за видеонаблюдение и да заменят носителите на информация, които ще се съхраняват в Иран под контрола на МААЕ.
Това беше решено по време на разговори в Техеран между генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и ръководителя на Иранската организация за атомна енергия (AEOI) Мохамад Еслами.

 

„На тази среща страните напомниха и потвърдиха духа на сътрудничество и взаимно доверие и подчертаха необходимостта от решаване на съответните въпроси в конструктивна атмосфера“, се казва в изявление на МААЕ.
Страните също се договориха да поддържат взаимодействие и да провеждат срещи.

„За тази цел вицепрезидентът и ръководителят на AEOI ще се срещнат с генералния директор на МААЕ в кулоарите на предстоящата Генерална конференция, а генералният директор на МААЕ също ще посети Техеран в близко бъдеще за консултации на високо равнище с правителството страната “, заявиха от МААЕ.

За справка

През август агенциите, позовавайки се на МААЕ, съобщиха, че ако през май Иран е използвал само една каскада от модерни центрофуги в ядреното съоръжение в Натанц за обогатяване на уран до 60%, сега използва две каскади.
Иран притежава каскада от 164 центрофуги IR-6 в Натанц. Сега той има втора каскада от 153 центрофуги IR-4. Тогава Иран изрази намерението си да развива ядрената си програма.

Източник: Коммерсантъ

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари