ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проектът за многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони МБИР влезе във фазата на монтажните дейности

10.09.2021

На 8 септември 2021 г. генералният директор на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“ Алексей Лихачов направи работно пътуване до град Димитровград (Уляновска област), за да провери изграждането на многофункционалния изследователски реактор на бързи неутрони МБИР на базата на Държавния научен център – Научноизследователски институт по атомни реактори “( ГНЦ НИИАР ).

 

 

 

Генералният директор на Росатом каза, че проектът МБИР е преминал към фазата на монтажните работи, която е в разгара си, подчерта важността на поддържането на работния график и обсъди със специалистите ключовите производствени аспекти от развитието на проекта.

Ръководителят на Държавната корпорация подчерта, че изграждането на МБИР е пробивен международен проект, без който е невъзможно да се създаде следващото, 4 -то поколение ядрени енергийни установки, в известен смисъл, научен „мозъчен тръст“ на ядрената енергетика в 21-ви век.

„Проектът за многоцелевия изследователски реактор на бързи неутрони е комбинация от индустриалните компетенции на учени, инженери, машиностроители за създаване на уникално съоръжение от световна класа.
Това е и уникален строителен проект, обединение на инженерни компании, строителство, индустрия и частни организации, което ни позволява да се движим напред с динамични темпове.
И накрая, това е обединение на световно ниво. Готови сме да предоставим част от мощностите на установката за решаване задачи на нашите чуждестранни партньори “, отбеляза Алексей Лихачов.

Предполага се, че докато изследователският реактор бъде пуснат в експлоатация в Димитровград, ще бъде създадена максимално комфортна градска среда, както за учените, които ще дойдат да работят в МЦИ МБИР от цял свят, така и за местните жители.

Източник: Росатом

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари