ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом, Руските железници и Трансмашхолдинг ще построят седем опитни водородни влака на остров Сахалин

04.09.2021

Въз основа на прегледа на концепцията и резултатите от интегрирания финансов модел правителството на Сахалинска област, държавната корпорация „Росатом“, руските железници и Трансмашхолдинг подписаха протокол, с който проектът за организиране на железопътна услуга, използваща влакове с водородни горивни клетки на Сахалин, се признава за целесъобразен и технически осъществимо.

 

 

Протоколът е подписан от губернатора на Сахалинска област Валери Лимаренко, първия заместник генерален директор – директор на звеното за развитие и международен бизнес на държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, генералния директор – председател на Управителния съвет на Руските железници Олег Белозеров и генералния директор на Трансмашхолдинг АД Кирил Липа.

„Дойде време за проектиране и производство на пилотна партида от седем влака. Ще трябва да създадем малотонажно производство на водород и мрежа от комплекси за зареждане с гориво директно на Сахалин, да формираме пилотен полигон и да стартираме редовни пътническа превози.
На базата на островния университет ще бъде създаден компетентен център за обучение на необходимия персонал. Регион Сахалин се превръща в лидер в нов за Русия, много обещаващ клон на икономиката, свързан с производството и използването на водорода.
За региона и неговите жители това означава увеличаване на данъчните приходи, опазване на околната среда и създаване на допълнителни високотехнологични работни места. За много от жителите на Сахалин и Курил това е шанс да се превърнат в ценни, търсени специалисти в нова перспективна индустрия, в нова професия “, каза Валери Лимаренко.

Подробности

Водородните влакове имат минимално въздействие върху околната среда. Развитието на транспорта на водородни горивни клетки е приоритет за много страни в борбата срещу изменението на климата и декарбонизацията.

Развитието на водородната енергетика е един от приоритетите на Енергийната стратегия на Руската федерация до 2035 г. Днес на руските региони е отредена важна роля в създаването на експортно ориентирана индустрия.
Правителството на региона Сахалин се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2025 г. и се интересува от прилагането на водородни технологии в различни сектори на икономиката, създаването на голямо експортно производство на водород, формирането на уникална специализация и компетентност на региона на световните и националните пазари на водород.

На 4 септември 2019 г. във Владивосток, по време на Източния икономически форум, правителството на Сахалинска област, Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, АД „Руски железници“ и АД „Трансмашхолдинг“ подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие по проекта за организиране на железопътния трафик, използващ влакове на водородни горивни клетки и системи, за да се гарантира тяхната работа ”. По -късно Министерството за развитие на Далечния Изток и Арктика, правителството на Сахалинска област и Държавната корпорация за атомна енергия Росатом подписаха споразумение за намерение за сътрудничество по проект „Създаване и развитие на водороден клъстър“.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/09/03/117088

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари