ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Росатом” – До три години на остров Сахалин започва мащабно производство на водород

04.09.2021

 

Както бе съобщено, през април Rusatom Overseas, френският Air Liquide, един от водещите производители на индустриални газове, и правителството на Сахалинска област подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможността за изграждане на комплекс на Сахалин за производство на до 100 хиляди тона водород годишно.

Първият етап

Завод за производство на водород на най-големия руски остров Сахалин ще бъде построен до 2024 година, а през 2025 г. ще започнат първите доставки за износ на този вид гориво. Това обяви президентът на компанията „Русатом Оверсиз“ Антон Москвин. „Планираме производство на водород с голям капацитет в Сахалин. През първа фаза се предвиждат 30 000 тона годишно, а през следващите години до 2030 г. – до 100 000 тона водород на година“, заяви Москвин по време на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток.

До края на тази година трябва да бъде завършена технико-икономическата обосновка на проекта. Губернаторът на региона Валерий Лимаренко съобщи, че в реализирането на проекта участват „Росатом“ и компанията Air Liquide.

Суровинната база

Планира се подписване на споразумение с „Газпром“ за предоставяне на метан като ресурсна база за осъществяване на първия етап от производството. Първата партида водород ще бъде доставена в Япония.

Логистика

Според Лимаренко тъй като водородът е летлив материал, който е невъзможно да бъде пренасян през тръби, се обсъжда идеята за смесването му с азот, за да може се изнася във вид на амоняк.

Източник: https://www.interfax.ru/business/788085

Подробности  на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/09/03/117091

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари