ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Молдова получи специализиран камион за транспортиране на радиоактивни материали – дарение от МААЕ

16.08.2021

„Дарението на специално превозно средство е само един пример за това как МААЕ помага на държавите -членки да засилят националните си режими за физическа защита при транспортиране на ядрени и други радиоактивни материали“, каза Елена Буглова, директор на отдела за ядрена сигурност на МААЕ.

МААЕ дари специален камион на Молдова, за да осигури безопасното и сигурно транспортиране на радиоактивни източници до определени специализирани съоръжения за съхранение на нейна територия, като част от подкрепата на усилията на страната за укрепване на националната инфраструктура за фиическа ядрена сигурност.

Смята се, че около 20 милиона превози на радиоактивни материали се извършват годишно в света.
МААЕ помага на правителствата и заинтересованите страни по целия свят да подобрят своите способности да гарантират безопасността и сигурността на ядрените и други радиоактивни материали, както по време на транспортиране, така и по време на употреба и съхранение.

След като попълни спецификацията, МААЕ закупи автомобила и го дари на молдовското правителство. Германското правителство, чрез Фонда за ядрена безопасност на МААЕ, осигури финансиране за закупуването на камион и свързаното с него обучение за персонал.

„Съвременната система за осигуряване на физическата сигурност на този автомобил включва най -новите средства за откриване, бариери за забавяне, комплекси за проследяване и комуникация, които значително ще засилят възможностите на Молдова в областта на осигуряване на физическата сигурност на транспорта“, казва Давид Ладсу, Ръководител на групата за физическа сигурност по време на транспорта в МААЕ.

Значението на сигурността в транспорта ще бъде подчертано на Международната конференция на МААЕ за безопасен и сигурен транспорт на ядрен и радиоактивен материал, която ще се проведе във Виена, Австрия, 13-17 декември 2021 г. Целта на конференцията е да помогне на държавите -членки да задълбочат разбирането си за транспортната безопасност, транспортната сигурност и взаимоотношенията помежду им.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-217280

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19