ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия ще насърчава домакинствата да инсталират слънчеви панели

09.08.2021

Сръбското министерство на минното дело и енергетиката създаде програма за предоставяне на субсидии на домакинствата за подмяна на врати и прозорци, поставяне на изолация и подмяна на отоплителните системи с по -чисти.

 

 

Министерството и местните общини осигуряват половината от инвестицията, а бенефициентите трябва да покрият останалата част. Подобна схема ще работи и за слънчеви панели.

Вицепремиерът и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви, че министерството ще започне програма за субсидиране на слънчевите панели в началото на септември.
То също така ще продължи програмата за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата, като обяви втори обществен конкурс до края на годината.

Михайлович каза, че министерството ще публикува ежегодно покани за енергийна ефективност, за да ускори прилагането на мерките за енергоспестяване.
Според нея се планира да се повиши енергийната ефективност за пет години и да се отделят по 150 милиона евро годишно за стимулиране.

Процедурата за слънчевите панели ще бъде подобна, тъй като министерството и общините ще осигурят половината от средствата.

Наскоро приетите закони за енергетиката създадоха условия за опростяване на процедурата за инсталиране на слънчеви панели с идеята всичко да бъде завършено на четири етапа.
Операторът на разпределителната система изготвя подзаконови актове.
Ръководството за физически и юридически лица се планира да бъде разработено след приемането на подзаконови нормативни актове, съобщиха от министерството.

Източник: https://elektrovesti.net/76695_serbiya-stimulyuvatime-domogospodarstva-vstanovlyuvati-sonyachni-paneli

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари