ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строителната площадка на АЕЦ „Руппур“ в Бангладеш е монтиран куполът на енергиен блок № 1

03.08.2021

На строителната площадка на атомната електроцентрала Руппур в Народна република Бангладеш е завършен монтажът на металните конструкции на куполната част на вътрешната защитна обвивка (ВЗО) на зданието на реактора на енергоблок № 1.
Генерален изпълнител на строителството на АЕЦ е
АО «АСЭ», инженеринговото подразделение на Росатом.

Специалистите от подизпълнителя ООО «Трест РосСЭМ» извършиха операцията по повдигане и монтиране на последното ниво на купола на ВЗО, метални конструкции с общо тегло 230 тона, с помощта на тежък гъсеничен кран на Liebherr с товароподемност 1350 тона.
С монтажът на проектната позиция (от кота +51.700 до +60.500), завършва работа по монтажа на металните конструкции на ВЗО на реакторната сграда.

Какво следва

На следващия етап на този енергоблок ще започне работа по свързване и пускане на полярния кран, монтаж на корпуса на реактора, парогенераторите и главния циркулационен тръбопровод “, каза Алексей Дерий, вицепрезидент на АО АСЭ – директор на проекта за изграждане на АЕЦ Руппур.

Монтажните работи по поставянето на купола на ВЗО се извършиха на два етапа – от кота +44,100 m до кота +51,700 m и по -нататък до кота +60,500 m.
Долната част на купола – метална конструкция с диаметър 44 метра и чегло 185 тона – беше поставена на щатното си място седмица по-рано.
В близко бъдеще специалистите ще започнат да бетонират ВЗО над кота +44.100.

През септември се планира да се извърши операция по монтиране на корпуса на реактора на енергоблок № 1 в проектно положение.

За справка

Площадката на АЕЦ „Руппур“ се намира на източния бряг на река Ганг в окръг Пабна на разстояние около 160 км северозападно от Дака, столицата на републиката.
Проектирането и изграждането на обекта се извършва от Инженеринговия дивизион на „РОСАТОМ”.

Атомната електроцентрала ще се състои от два блока с реактори ВВЭР-1200, чийто жизнен цикъл е 60 години с възможност за удължаване на експлоатационния живот с още 20 години.
За първата атомна електроцентрала в Бангладеш беше избран руски проект с реактори
ВВЭР-1200, който беше успешно реализиран в АЕЦ-2 в Нововоронеж. Това е еволюционен проект от поколение 3+, който напълно отговаря на международните изисквания за безопасност.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-216708

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19