ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Цената на зеления водород може да бъде по -висока отколкото планират разработчиците на мегапроекти

02.08.2021

Изданието Recharge публикува бележка от основателя на австралийската компания Keynumbers, Джон Полиак, с разсъждения за икономиката на зеления водород.

 

 

 

Известно е, че в света са обявени много мегапроекти за производство на зелен H2, повечето от тях са описани на страниците на Renen.
Например „Западен център за зелена енергия” в Австралия или интегриран мегапроект за зелено гориво в Оман – Гигантски обекти за гигавати или дори десетки гигавати слънчева и вятърна енергия.

Авторът на гореспоменатата бележка казва, че прогнозните цени на водорода по тези проекти са около 2,50 долара за кг.

Той смята, че това е прекалено оптимистична оценка, капиталовите разходи (електролизери плюс ВЕИ-генерации) са изключително високи и се подценяват.

Според него цената на водорода в тези проекти (списъкът е даден в статията) едва ли може да бъде по -ниска от 3,50 долара за килограм Н2.

В регионите, където е възможно да се постигне много висок (повече от 60%) коефициент на използване на инсталираните мощности (КИИМ) на електролизерите поради успешна комбинация от слънчеви и вятърни ресурси, цената може да бъде само малко по -ниска (приблизително 3,20 долара на килограм Н2 ).

Заключение

В същото време водородът, получен от природен газ, е невероятно евтин, а Международната енергийна агенция (IEA) оценява цената му на 0,70-1,60 долара за кг, отбелязва авторът.
Правителствата ще трябва да наложат въглероден данък от над 200 долара на тон, за да може икономиката на [зеления водород] да заработи.

Източник: https://elektrovesti.net/76610_stoimost-zelenogo-vodoroda-mozhet-byt-vyshe-chem-planiruyut-razrabotchiki-megaproektov

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19