ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай премахва държавните субсидии за слънчевата и вятърната енергетика

14.06.2021

Националната комисия за развитие и реформи на Китайската народна република (NDRC) публикува политически документ относно тарифите за слънчевата и вятърната електроенергия за 2021 година.
Публикацията се появи след консултации, които Комисията проведе от април.

Новата политика, която ще влезе в сила на 1 август 2021 г., се фокусира върху четири основни точки:

1. Централното правителство вече няма да издава субсидии за нови мащабни, промишлени и търговски разпределени слънчеви централи, както и за наземни вятърни паркове.

2. Тарифите за тези ВЕИ проекти ще бъдат определени в съответствие с местната референтна цена за електроенергия на въглища.
Новите проекти могат доброволно да участват в „пазарни сделки за формиране на цените на електроенергията, за да отразят по-добре екологичната стойност на зелената енергия“.

3. От 2021 г. тарифите за ново одобрени офшорни проекти за вятър и слънчева топлоенергетика (CSP) ще бъдат определени от местните провинциални органи за ценообразуване.

4. Правителството ще насърчава местните власти да прилагат политики в подкрепа на устойчивото развитие на новите енергийни индустрии – слънчеви фотоволтаици, наземни вятърни, офшорни вятърни и слънчеви топлинни генераци.

Новото решение на китайските власти не беше изненада. Процесите за постепенно премахване на системата за субсидии стартираха преди няколко години.

Според китайските власти слънчевата и вятърната енергия са достигнали равенство с цените на електроенергията в електроенергийната система благодарение на индустриалния напредък и по-ниските цени на продукцията и разходите за разработване на проекти.

Източник: https://elektrovesti.net/76007_kitay-otmenil-gosudarstvennye-subsidii-solnechnoy-i-vetrovoy-energetike

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари