ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Атоммаш“ изпрати комплект парогенератори за „Курската АЕЦ-2″

13.05.2021

Волгодонският клон на АО «АЭМ-технологии» (част от машиностроителното подразделение на Росатом – Атоменергомаш) е изпратил нов тип парогенератори за енергоблок № 1 на Курската АЕЦ-2.

 

 

Изделията с тегло 355 тона всеки ще изминат 1500 км по Дон до Воронеж.
Тогава топлообменниците ще бъдат натоварени на ЖП транспортьор и доставени с железопътен транспорт до площадката на клиента.

Конструктивни подробности

Модификацията на оборудването за реакторната установка ВВЭР-ТОИ предвижда нова конструкция, при която в горната част на парогенератора няма паров колектор.
Парата излиза от една тръба, която е директно свързана с паропровода.

Дължината на парогенератора се увеличава с един метър и е 15 м, диаметърът е повече от 4 м.
В средната част има колектори за подаване и отвеждане на топлоносителя, където са закрепени краищата на 11 хиляди топлообменни тръби – (змеевици). Диаметърът на тръбите е 16 mm, дължината е от 11 до 17 m.

Повишена производителност

Парогенераторът ПГВ-1000МКО (типът, включен в проекта ВВЭР-ТОИ) има увеличена паропроизводителност и топлинна мощност – 1652 t/h, за сравнение ПГВ-1000МКП за реакторната установка ВВЭР-1200 – 1602 t/h. Номиналната топлинна мощност на парогенератора ПГВ-1000МКО е 828 MW, а за ПГВ-1000МКП – 803 MW.

Нова компановка

Проектът ВВЭР-ТОИ предвижда и нова компановка на оборудването в АЕЦ.
Парогенераторите са подредени в два реда, по два парогенератора в един ред.
В предишни проекти парогенераторите са били разположени тангенциално около ядрения реактор.

За справка

Парогенераторът е топлообменник, който е част от реакторната установка и принадлежи към изделията от първи клас на безопасност. Оборудването на един енергиен блок на АЕЦ включва четири парогенератора.

Проектът на Курската АЕЦ-2 включва четири енергийни блока с руски реакторни установки от типа ВВЭР-ТОИ (водно-воден енергиен реактор типов оптимизиран информатизиран), който се изграждат съгласно проекта ВВЭР-ТОИ и отговарят на изискванията на МААЕ за безопасност .
Мощността на всеки енергоблок ще бъде 1300 MW.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-212929

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари