ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шведските енергоблокове са изправени пред проблема с липсата на място за съхранение на отработено ядрено гориво

12.05.2021

Компаниите „Ringhals AB” и „Forsmarks Kraftgrupp AB”, публикуваха на 5 май 2021 г.предупреждение към потребителите на платформата за търговия Nord Pool за потенциалния риск от невъзможност да рестартират редица шведски блокове поради липса на място за съхранение на ОЯГ.

 

 

Става дума за блокове № 3/4 на АЕЦ „Рингхалс” и № 1-3 на АЕЦ „Форсмарк”.
Forsmark-2 може да се сблъска с невъзможността да стартира след ППР през 2024 г., Forsmark-1 през 2028 г. и останалите три блока през 2025 година.

Експлоатиращите организации твърдят, че тази ситуация е косвена последица от бавното разглеждане от страна на властите в страната на заявлението за изграждане на окончателно хранилище за ОЯГ и за разширяване на временното хранилище „Clab„.

В същото време собствениците на АЕЦ редовно отчисляват средствата, необходими за работа с ОЯГ, в специализиран фонд.

Както отбелязва „World Nuclear News”, шведският модел за управление на ОЯГ предвижда бързо извозване на отработеното гориво до междинно хранилище.
Възможностите на АЕЦ за съхранение на отработено ядрено гориво са малки.
Освен това централите трябва да поддържат достатъчно свободно пространство в басейните за отлежаване на енергийните блокове, за да могат безопасно да изправнят цялата активна зона на реактора.

За справка

През 2011 г. в Швеция беше подадено заявление за изграждане на окончателно хранилище за ОЯГ и за разширяване на хранилището за междинно съхранение до 11 хиляди тона.

Сега „Clab“ е лицензиран за 8000 тона отработено ядрено гориво, като вече е запълнен със 7300 тона.
Възможностите на Clab се очаква да бъдат напълно изчерпани в края на 2023 г., след което шведските блокове ще бъдат изправени пред невъзможността да стартират след ППР поради липса на място за последващо изваждане на отработеното ядрено гориво.

Тъй като процедурата за разглеждане на заявленията е многостепенна и продължителна, експлоатационните организации настояват да получат одобрение от правителството „не по-късно от 31 август 2021 г.“ След такова одобрение заявлението ще бъде разглеждано от шведския регулатор най-малко две години.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz03/a0605.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари