ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна / SMR е вариантът от който Киев очаква ядрена енергийна независимост

07.05.2021

Макет, показващ Holtec International SMR-160 заводскa конструкция.

 

 

 

Украйна работи за развитието на своя сектор на ядрената енергетика, включително използването на модерни ядрени технологии като малки модулни реактори, с цел да осигури енергийната си сигурност, според президента на източноевропейската държава Владимир Зеленски.

Г-н Зеленски се срещна в Киев с Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, по повод 35-годишнината от ядрената авария в Чернобил.

„Днес мога уверено да кажа, че Украйна е решена да развива ядрената си енергетика“, каза г-н Зеленски.

Според г-н Зеленски, Украйна планира „да премине“ към използването на най-новата технология за ядрен реактор, включително американската конструкция на Holtec International SMR-160 *, „тъй като целта е да се локализира технологичното производство на SMR-160 в Украйна“ .

SMR-160 е малък модулен реактор с вода под налягане, който генерира 160 MWe (525 MWth) и разчита на гравитацията като работен кон за управление на реактора и напълно пасивни системи за безопасност.

През юни 2019 г. Holtec, украинският държавен ядрен оператор „Енергоатом“, и Държавният научно-технологичен център (SSTC) ратифицираха създаването на консорциум, в който трите компании да си сътрудничат при разполагането на малките модулни реактори SMR-160 в страната.

* Статията е коригирана, тъй като неправилно е посочила американската компания, разработваща дизайна SMR-160.
SMR-160 е запазена марка на базираната във Флорида Holtec International.

Източник: https://www.nucnet.org/news/smrs-an-option-as-kiev-looks-to-nuclear-for-energy-security-4-3-2021

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари