ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – пети блок на ЗАЕЦ влезе в ППР

06.05.2021

Съгласно графика на ремонтната кампания на Запорожската АЕЦ за 2021 година започна плановият превантивен ремонт (ППР) на енергоблок № 5.

През периода на ремонта се предвижда да се извърши основен ремонт на парогенератор No2; главна циркулационна помпа (ГЦП) No4; електродвигател на ГЦП № 4; топлообменник за аварийно охлаждане; топлообменник за охлаждане на басейна за отлежаване на касетите (БОК) с отработено гориво, както и среден ремонт на реакторната установка с пълно разтоварване на активната зона; парната турбина; технологично взаимосвързано оборудване: турбогенератор – възбудител – изключвател – токопровод.

Също така в рамките на ремонта ще се извърши текущ ремонт на топломеханичното оборудване на дизеловите генератори на резервната дизелова електроцентрала; фази „A“, „B“, „C“ на блоковия трансформатор. Ще се извърши превантивна поддръжка на системата за предварително напрягане на защитната обвивка.

Два многоместни херметични контейнера с 48 касети с отработено ядрено гориво (ОЯГ) ще бъдат изпратени за съхранение на площадката на сухото хранилище за отработено ядрено гориво на Запорожската АЕЦ

Сред извънрегламентните работати се планира да се инспектират горивните сборки TVS-WR, да се модернизира уплътнителният възел на главния съединител на основната циркулационна помпа № 4 с помощта на гребени уплътнения (прокладки) и системата за управление на резервния дизелов генератор.

Предвижда се удължаване на експлоатационния живот на подвижни части и електрически задвижки на арматурата за пожарогасене за системи важни за безопасността; проверка на техническото състояние на сухи трансформатори за спомагателни нужди; подмяна на местните щитове за управление на инсталациите за подгряване на мрежова вода; повишаване на пожарната безопасност на кабелното стопанство.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-212817

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари