ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” с нов борд на директорите

21.04.2021

 В ускорен порядък върви изборът и утвърждаването на бордовете на директорите в предприятията с над 50% държавно участие.

Към момента са внесени заявления за вписване в Търговския регистър новите бордове на „Български енергиен холдинг”, АЕЦ „Козлодуй” и „Минпроект”.

Технология на избирането им.

Обявени бяха конкурси за държавни и независими представители в бордовете на директорите.

Държавните представители се избират от Министерството на енергетиката, а независимите от Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК).

Кои остават за решаване?

НЕК;
ТЕЦ „Марица изток-2”;
”Електроенергиен системен оператор”;
„Булгаргаз”;
„Мини Марица Изток”;
ДПРАО;
надзор на „Булгартрансгаз”

АЕЦ „Козлодуй”

Както очакваха почти всички в централата, на длъжността  изпълнителен директор остава Наско Михов.

Обаче, председател на борда ще бъде Ива Едуард Николова като независим представител, която е на 30 години и е напълно непозната за ядрената общност. Тя е съдружник в адвокатското дружество „Димитров и партньори”.
Другият независим член на борда, избран от АППК, е Илия Илиев, за когото също нямам спомен да има връзка с ядрената енетгетика.

Останалите двама члена на борда на директорите са добре познати в АЕЦ „Козлодуй”.
Александър Николов, досегашен заместник-директор, с много богат производствен и управленски опит в централата.
Владимир Уручев е с много силни позиции като главен инженер и директор на Електропроизводство-1, преди спирането на малките енергоблокове с ВВЕР-440. После 2 мандата беше евродепутат, избран от ГЕРБ. По времето, когато Валентин Николов беше изпълнителен директор – той му беше нещатен съветник. Няма опит с ВВЕР-1000, но като „дялан камък” ще тежи на мястото си.

Tags: , ,

3 Responses to АЕЦ „Козлодуй” с нов борд на директорите

 1. TSO on 21.04.2021 at 11:20

  Адв. Николова е специалист в следните сфери на дейност, имащи пряко отношение към коментираната позиция в БД.

  - Корпоративно право и търговски сделки;
  - Учредяване на търговски дружества и промени в тях;
  - Сливания и придобивания на търговски дружества, включително изготвяне на правен анализ (due diligence).

  Ядрената енергетика е вид стопанска дейност, която се изпълнява при определени условия и правила, които са общовалидни за всеки тип стопанска инициатива. Назначаване на председателското място на лице, което е идейно обвързано с „мирния атом“, крие рискове от залитане в посоки, различни от целите и задачите на устойчивото развитие на обществото. Също така не трябва да се забравя, че е необходимо прекратяване на кръстосаното субсидиране на различни по своя въглероден отпечатък производства на енергия, ако се очаква ядрената енергетика в ЕС да бъда причислена към „зелените“ източници. Надежда това да се случи дава новият състав на БД на БЕХ.

 2. Clean Energy on 01.06.2021 at 19:47

  Новият борд на директорите е надеждата на ЕС, за да може ядрената енергия да се признае за зелена. На пръстите на едната ръка се броят хората с тяхната експертиза. Успех!

 3. Красимир Христов on 01.06.2021 at 21:55

  Искам да изразя своята съпричасност с първото изречение, но силно се съмнявам в успеха.
  Ядрената енергетика не е сред приоритетите на големите, които управляват Европа и Света. Защото печалбите нито са несъразмерно големи нито са бързи. А съдбата на майката Земя изобщо не ги вълнува – Всичко е свързано с огромните обществени разходи и печалби за някои!
  Относно независимите преставители в Борда вече изразих мнението си. ТСО даде някакво обяснение за председателя на Борда.
  Щом сте толкова категоричен – за другия представител е редно да научат и читателите на сайта подробности относно неговата експертиза и вашите очаквания за бъдещето развитие на АЕЦ „Козлодуй“ в светлината на „Зелената Сделка“?

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари