ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Водородни влакове ще се движат във Франция

11.04.2021

Френската национална железопътна компания SNCF заяви в четвъртък, че е поръчала 12 влака, задвижвани с водород.

 

Тестването на водородни влакове по френските железници ще започне в четири региона още през 2023 година.
По този начин компанията планира да даде своя принос в стратегията за нулеви емисии.

Влаковете ще бъдат изградени от френската индустриална група Alstom и ще се движат с водород или електричество, се казва в съвместното изявление.
Те са проектирани да изминат до 600 километра с едно водородно зареждане и „трябва да започнат работа през 2025 г.“, каза Жан-Батист Емо, ръководител на Alstom Франция.

Договорът е на стойност 190 милиона евро (225 милиона долара) за първите 12 влака, които ще превозват по 218 пътници и ще бъдат равномерно разпределени между четири региона в източната и южната част на Франция.

Alstom за първи път тества прототипи в Германия преди три години и сега започна търговската фаза с 41 поръчки за 72-метрови влакове. Монтираните на покрива водородни горивни елементи произвеждат електроенергия за задвижване на двигателите.

За справка

Alstom освен с ЖП транспортни средства е и един от големите разработчици и производители на оборудване за турбинните острови на атомни електроцентрали.
Много от новите проекти за АЕЦ са базирани именно на бавноходните турбини и генератори „Alstom”.

Днес SNCF експлоатира 1100 регионални експресни влака с дизелово гориво, които трябва да бъдат изведени от експлоатация до 2035 г. Компанията тества и алтернативни технологии, базирани на зелени рапични горива.

Счита се, че водородът е в челните редици на надпреварата за разработване на устойчиви енергийни източници и намаляване на въглеродните емисии.

Източник: https://elektrovesti.net/75224_vo-frantsii-nachnut-kursirovat-vodorodnye-poezda

Tags: ,

One Response to Водородни влакове ще се движат във Франция

  1. Красимир Христов on 12.04.2021 at 9:13

    Подробности за турбините на „Alstom“:
    Особената конструкция на парните турбини Arabelle, които ще бъдат инсталирани във всичките 4 енергийни блока на АЕЦ Аккую, е използването на комбиниран цилиндър с високо и средно налягане (ЦВСД), което позволява постигане на най-висока ефективност на турбоагрегата като цяло.
    В същото време коефициентът на полезно действие (КПД) е до 38% – това е рекордната стойност на ефективността на турбината на АЕЦ в световната ядрена енергетика.
    За нашите енергоблокове, по проект, този параметър е малко над 33%.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19