ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вятърният парк Кармалиновская, построен изцяло с руско оборудване, влезе в експлоатация

10.04.2021

Вятърният парк Кармалиновская, построен от компаниите на Росатом в Ставрополския край, започна да доставя електроенергия и мощност на енергийния пазар на 1 април.

 

 

 

Мощността на централата е 60 MW. Включва 24 вятърни турбини. Това е третият вятърен парк, поръчан от корпорацията в страната.

Първата, която заработи, беше вятърната ферма в Адигея с мощност 150 MW, състояща се от 60 вятърни турбини. Тя започна доставки на енергийния пазар на 2 март 2020 г.
След това е пусната в експлоатация Кочубеевската ВяЕЦ – най-голямата в Русия, с мощност 210 MW (84 вятърни турбини). Доставките на енергийния пазар започнаха през януари 2021 година.

При изпълнението на тези проекти, Росатом е разработил пълна гама от компетенции за себе си в нов отрасъл: създаване на собствено производство на вятърни турбини, изграждане на вятърни паркове, пусконаладка, пускане в експлоатация и сервиз на вятърни паркове. От проект на проект делът на локализацията на оборудването се увеличава – на ВяЕЦ Кармалиновская той вече е 68%.

„През 2020 г. нашето серийно производство на компоненти и възли за вятърни енергийни установки (ВЕУ) във Волгодонск достигна проектния си капацитет, а вятърният парк Кармалиновская е оборудван с оборудване, изцяло произведено в Русия“, казва Александър Корчагин, генерален директор на Novavind.
Сега компанията е готова да отговори на изискванията на новата програма за подкрепа на развитието на възобновяема енергия, допълнително задълбочаване на локализацията, износ на оборудване и услуги, подчерта той.

За справка

«Новавинд» е отраслов интегратор на решения в областта на вятърната енергетика.
Сега компанията изгражда вятърни паркове на още три обекта в Ставрополския край и Ростовска област. Като цяло до 2024 г. Росатом планира да въведе в експлоатация вятърни електроцентрали с обща мощност 1,2 GW.
В областта на вятърната енергетика корпорацията възнамерява да изгради портфолиото си от поръчки в страната и да навлезе на международния пазар като разработчик на проекти.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2021/04/02/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари