ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


EDF вижда огромен пазар за малки реактори за замяна на изкопаемите горива

06.04.2021

Френската компания EDF смята, че в близкото десетилетие в света може да бъде създаден огромен пазар за малки модулни реактори, тъй като те могат да заменят производството на електроенергия от изкопаеми горива във връзка с глобалните цели за намаляване на вредните емисии.

 

 

 

Редица компании, включително американската NuScale Power, китайската CNNC и руската „Росатом“, са в надпревара за разработването на малки модулни реактори, тъй като те ще се строят по-лесно и бързо от големите реактори.

Компаниите залагат на търсенето на редица държави, на които не са необходими големи реактори, но имат нужда от производство на чиста енергия.
„Убеден съм, че ще се появи пазар, който в целия свят ще стигне значителни размери през 2030-2040 г. Много страни ще се забавят с реализирането на нисковъглеродните си стратегии и в спешен порядък ще трябва да заменят централи, които използват петрол, въглища и газ“, заяви директорът на EDF по нови ядрени проекти Ксавие Урса.

Източник: https://www.bloombergquint.com/onweb/edf-sees-huge-market-for-small-reactors-to-replace-fossil-fuels

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари