ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Южно Украинска АЕЦ – конструктивен дефект на горивото на Westinghouse

12.08.2012

Информиран източник от комисията по разследване на причините за инцидента на ЮУ АЕЦ е съобщил в редакцията на вестник «Сегодня», че  доказаното изкривяване на горивните касети на американската компания Westinghouse, намиращи се в експлоатация на трети блок на централата е предизвикано от конструктивни дефекти.

“Американските сборки се огъват повече от допустимите предели, във връзка с което е затруднено изваждането и поставянето им в активната зона на реактора”, – пише изданието. Версията за грешки на персонала на АЕЦ при изваждане на горивните касети съвсем щателно е обследвана, но съмненията не са потвърдени.

Основният проблем, според вестникът е в това, че под заплаха се намира най-успешният украинско-американски проект в областта на горивно-енергийният комплекс. “Никой не е против конкуренцията на пазара, но защо на Украйна предлагат недоработен продукт? Да си бяхте построили в САЩ опитен реактор, да бяхте изпитали в него в продължение на 4 години горивото за украинските АЕЦ  и …”, – пише изданието.

Напомняме, че през май 2012 година на ЮУ АЕЦ е било открито изменение на формата на топлоотделящите сборки (ТВС-W), производство на компанията Westinghouse. Всичкото гориво от АЗ на реактора е извадено. Направена е спешна заявка за руско гориво. До изясняване на причините за инцидента по-нататъшната експлоатация на това ядрено гориво на украинските АЕЦ е забранена.

Източник: http://energo-news.ru/archives/99675

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари