ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На строителната площадка на Курската АЕЦ-2 са монтирани всичките 4 хидравлични резервоара на системата за аварийно охлаждане

11.03.2021

На площадката на Курската АЕЦ-2 специалистите изпълниха първата държавна задача от 2021 година. В зданието на реактора на първи енергиен блок и четирите хидравлични резервоара на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора са монтирани в проектното положение.
Резервоарите се монтират във вертикално положение по метода Open-Top с помощта на кран Demag.

„Монтажът на хидравличните резервоари ще ни позволи да преминем към следващия етап от работата по изграждането на конструкции в херметичната зона на реактора.
От изпълнението на тези работи зависи навременното завършване на оборудването на реакторната шахта в сградата на първия енергоблок, което е следващата държавна задача за 2021 г. “, каза Вячеслав Федюкин, директор на Курската АЕЦ.

„Изпълнението на държавното задание в срок говори за добре координираната работа на клиента и генералния изпълнител“, отбеляза Олег Шперле, вицепрезидент и директор на строителния проект на Курската АЕЦ-2. „Само като единен екип ще можем да осигурим изпълнението на отговорната държавна задача – навременното пускане на енергоблоковете“.

 

 

Системата за аварийно охлаждане на активната зона се състои от пасивни и активни части.
Хидравличните резервоари са пасивни елементи на системите за безопасност на АЕЦ, които работят без участието на персонал и използването на външни източници на захранване.
По време на експлоатацията на атомната електроцентрала тези съдове съхраняват воден разтвор на борна киселина (погълтител на неутрони). Резервоарите са предназначени за аварийно заливане на активната зона на реактора в случай на аварийни ситуации, свързани със загуба на охлаждаща течност (топлоносител). Това предотвратява повреда на топлоотделящите елементи и разтопяване на горивото.

 

 

Всеки хидравличен резервоар на аварийната система за охлаждане на активната зона на реактора е вертикален съд под налягане. Обемът му е 60 кубически метра.
Този обем би бил достатъчен, за да запълни средно 20 резервоара на пожарните машини.

Подробности с видео на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-210456

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари