ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва заяви, че бойкотът на Беларуската атомна електроцентрала е невъзможен без изключване от цялата енергийна система на региона

02.03.2021

Бойкотът на Вилнюс на електроенергията, генерирана от атомната електроцентрала БелАЕЦ, построена от беларуските власти близо до литовската граница и на 50 км от столицата на балтийската република, е невъзможен без изключване на литовските електропреносни мрежи от единната енергийна система на Русия, Естония , Латвия, Литва и Беларус (БРЕЛЛ).

 Рокас Масиулис, генерален директор на литовския електропреносен оператор Litgrid, каза това в понеделник в ефира на националното радио LRT.

„Ние не купуваме тази електроенергия, но ако някой друг го направи, тя тече през нашата връзка с мрежите на Беларус.
Така ще бъде, докато не се синхронизираме с Европа и не прекъснем тази връзка“, каза той.

Технически подробности

Доскоро преносните линии на Литва, като тези на други балтийски страни, с изключение на не много мощния клон от Естония до Финландия, бяха интегрирани само в източната посока в рамките на БРЕЛЛ.
Едновременно с текущата синхронизация с европейските мрежи през Полша, Литва ще се откачи от единната енергийна система и ще прекъсне електропроводите с Беларус. Това ще направи физически невъзможно електричеството от съседна държава да влезе в мрежата му.

Завършването на проекта за синхронизация на стойност около 1 милиард евро (75% от разходите ще бъдат покрити от ЕС) е планирано за 2025 година. Литва се опитва да се споразумее за ускоряването на нейното прилагане.

Подробности: ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари