ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран и МААЕ постигнаха временно споразумение

23.02.2021

Иран и МААЕ постигнаха временно споразумение за инспекции на иранските ядрени съоръжения.

Това се казва в съвместно изявление на ръководителите на МААЕ и Организацията за атомна енергия на Иран (AEOI), публикувано на уебсайта на атомната агенция.

 

Както знаете, в съответствие с изискванията на закона, приет в Иран („Стратегическо действие за прекратяване на действията и защита на интереса на иранската нация“), AEOI е длъжен да спре, започвайки от 23 февруари 2021 г., прилагането на доброволни мерки, предприети от Иран съгласно условията на споразумението СВПД.

По време на посещението на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в Иран в събота и неделя агенцията и AEOI потвърдиха, че иранската страна ще продължи изцяло и без ограничения да спазва условията на споразумението за гаранции за ДНЯО.

Освен това страните постигнаха споразумение за продължаване на необходимите дейности за проверка и наблюдение на МААЕ в иранските ядрени съоръжения през следващите три месеца.

Припомняме, че една от мерките, които Иран доброволно е предприел съгласно условията на СВПД, е да се спазват изискванията на допълнителен протокол към споразумението за предпазни мерки, който разширява правомощията на инспекторите и по-специално дава право на провеждане на внезапни инспекции .

Иран подписа допълнителния протокол, но не го ратифицира – тоест не го приведе в действие.
Съгласно условията на СВПД иранската страна изпълнява изискванията на допълнителния протокол като доброволна мярка.

Споразумението за гаранциите, чието прилагане от Иран ще продължи и след 23 февруари, също предоставя възможност за инспекции на ирански ядрени съоръжения, но в по-малък обем от допълнителния протокол.

Брифинг на Рафаело Гроси след подписване на временното споразумение: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/joint-statement-by-the-vice-president-of-the-islamic-republic-of-iran-and-head-of-the-aeoi-and-the-director-general-of-the-iaea

 

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари