ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом – Половината от енергоблоковете на украинските АЕЦ ще бъдат заредени с американско гориво до края на годината

19.02.2021

Повечето от „хилядниците” на украйнските атомни електроцентрали – ще работят на гориво от американската компания Westinghouse до края на тази година.
Това бе съобщено по време на панелна дискусия на Всеукраинския форум „Украйна 30″ от и.д. Президент на НАЕК „Енергоатом“ Петро Котин.

 

 

„Както знаете, имаме 15 енергийни блока, два от които са така наречените малки в Ровненската АЕЦ.
В момента 7 енергийни блока са заредени с руско гориво, 6 – с гориво, произведено от Westinghouse. Тази година имаме план за зареждане с американско гориво на друг енергоблок на АЕЦ „Ровно“, каза той.

Според ръководителя на Енергоатом, миналата година Компанията е подписала споразумение с Westinghouse за завършване на сертифицирането и доставката на гориво за Украйна за един от малките реактори ВВЕР-440.
По този начин Украйна ще бъде първата в Европа, която ще започне да използва гориво Westinghouse за ядрени енергийни блокове ВВЕР-440 – това трябва да се случи до 2024 г.
Това решение се основава на Европейската стратегия за енергийна сигурност.

Петро Котин припомни, че страната успешно е изпълнила програма за диверсификация на доставките на ядрено гориво, превръщайки я в първата страна, която експлоатира реактори ВВЕР-1000 в атомните електроцентрали следвайки препоръките на МААЕ. „Според тази програма делът на горивото от един доставчик не може да надвишава 60-70%“, каза шефът на Енергоатом.

На 30 септември 2020 г. с участието на президента на Украйна Владимир Зеленски беше подписано споразумение между Енергоатом и Westinghouse за доставка на гориво за реактори ВВЕР-440 в АЕЦ „Ровно“.

Източник: https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/polovina_energoblokiv_ukrains_kih_aes_budut_zavantazeni_amerikans_

kim_palivom_do_kinca_roku_kerivnik_energoatoma-46707

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари