ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бил Гейтс – Ядрената енергетика е единственият начин за защита на климата

19.02.2021

Слънчевата и вятърната енергетика все още не са в състояние да бъдат непрекъсваем източник на енергия, тази функция, както и опазването на климата, могат да бъдат поети само от ядрената енергетика, заяви основателят на Microsoft Бил Гейтс в интервю за Националната обществена телевизия на Австралия във вторник.

 

Гейтс каза, че най-голямото предизвикателство за човечеството е постигането на климатичен неутралитет до 2050 г.
Това означава, че човечеството ще спре да увеличава количеството парникови газове в атмосферата, като по този начин ще обезсили своето отрицателно въздействие върху климата.
Основните емисии на парникови газове са свързани с енергетиката, базирана на изгарянето на въглища, нефт и газ.

„Или се нуждаем от чудодейно изобретение, за да направим батериите 20 пъти по-евтини, за да позволим сезонно съхранение на енергия – в този случай ще получите няколко седмици без слънце и вятър, когато хората все още са снабдени с топлина … Или имате нужда 25% от генерациите да са достъпни независимо от времето.
Деленето на ядрата и термоядреният синтез са наистина единствените неща, които могат да работят в такъв мащаб „, каза Гейтс.

Той също така обясни, че ядрената енергетика трябва да бъде още по-евтина и по-безопасна, за да убеди хората да приемат тази технология.

Според изчисленията на специалистите, за да се осигури стабилност на климата чрез намаляване на емисиите на парникови газове, е необходимо, по-специално, да се увеличи общият обем на ядрената енергетика в света до 930 GW до 2050 година (сега тази цифра е 393 гигавата).

Инсталираната електрическа мощност на един голям ядрен енергиен блок сега е около един GW.
Според МААЕ в момента в света работят 443 ядрени енергоблока, а други 50 са в процес на изграждане.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/02/16/111624

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари