ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Евразийската банка за развитие ще финансира резервни газови енергоблокове за Беларуската АЕЦ

19.02.2021

Евразийската банка за развитие (ЕАБР) открива финансиране за изграждането на нови газови енергийни блокове в Минската ТЕЦ-5 с мощност 300 MW.

 

 

 

Това е първата от четирите ТЕЦ с газ, които ще се превърнат в резерв за Беларуската АЕЦ (БелАЕЦ).
По-специално, банката ще предостави 101,2 милиона евро за закупуване на турбини на Siemens, а около 58 милиона евро ще бъдат привлечени от Минскенерго, която е собственик на централата. Беларус трябва да построи още 500 MW резервни газови мощности в три ТЕЦ, анализаторите оценяват разходите на 250-350 милиона евро.

ЕАБР е международна организация, създадена за насърчаване на икономическия растеж на държавите-членки. В момента членове са Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

За да се резервиране на БелАЕЦ, е необходимо да се построят четири пикови електроцентрали на базата на газотурбинни или газобутални агрегати, каза Павел Дрозд, генерален директор на „Белнерго“ миналото лято.
Според него всички пикови блокове със сумарна мощност 800 MW трябва да бъдат пуснати в експлоатация до 2025 г.

Подробности на: Коммерсантъ

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари