ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – дострояването на Хмелницката АЕЦ ще струва 5 милиарда долара

07.08.2012

Министерският съвет на Украйна утвърди технико-икономическата обосновка (ТИО) за строителството на трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ.

Съгласно документа, общата стойност на проекта е малко под 5 милиарда долара, включително оборудване – почти 3 милиарда долара и строително-монтажни работи – около 745 милиона долара. 

Доставката на свежо ЯГ за първото зареждане на реактора ще струва на Украйна почти 260 милиона долара.

Строителството на двата блока на Хмелницката АЕЦ беше спряно през 1990 година след обявеният от Върховната Рада мораториум на строителството на нови АЕЦ на територията на страната.

През април 2010 година Украйна и Русия се договориха за дострояване на блоковете, като съответното междуправителствено съглашение беше подписано през юни същата година.

Сега строителната готовност на трети блок е 75%, а на четвърти – 28%, съобщава Bigpower Electric News. Очаква се блоковете да влязат в промишлена експлоатация през 2016-2017 година. Проектната електрическа мощност на всеки от блоковете ВВЭР-1000/В-392 е 1 GW.

Началото на строителството се бавеше известно време, защото Украйна не можеше да съгласува условията със руската «Сбербанк» за отпускане на кредит в размер на 4 милиарда долара. Но през април 2012 година Украинските власти съобщиха, че строителството започва още през тази година.  

Източник: http://www.smartgrid.ru/smartgrid/news/2012/07/news161.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари