ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Въглищна ТЕЦ ще бъде превърната в хъб за зелен водород

24.01.2021

Петролната и газовата компания Shell, японската машиностроителна корпорация Mitsubishi Heavy Industries и шведската енергийна компания Vattenfall разкриха амбициозен план за трансформиране на въглищна електроцентрала от портфолиото на Vattenfall в зелен водороден център.

 

 

Компаниите са подписали писмо за намерение и планират да инсталират 100 MW електролизер в съоръжението Moorburg в Хамбург, Германия.
Ще работи с местна вятърна енергия. В бъдеще капацитетът може да се увеличи и бившата електроцентрала, работеща с въглища, се превръща в мащабен водороден център (Green Energy Hub).
Местната комунална компания Wärme Hamburg също участва в проекта.

Vattenfall затвори електроцентралата Moorburg с мощност 1,6 GW през декември 2020 г., след като спечели германски търг, който даде на енергийните компании право да си върнат парите чрез извеждане от експлоатация на техните въглищни мощности. Тези състезателни селекции са част от програма за поетапно премахване на въглищата в страната до 2038 г. Електроцентралата работи малко повече от пет години.

В зависимост от инвестиционните решения, производството на зелен водород в Морбург може да започне през 2025 г., превръщайки бившата въглищна електроцентрала в една от най-големите електролизерни инсталации в Европа.
„За този проект ние можем да дадем своя принос със своите знания и опит в едно уникално съоръжение в Мурбург с инфраструктурата, необходима за широкомащабно производство на водород,“ каза Андреас Ренел, старши вицепрезидент и ръководител на стратегическото развитие във Vattenfall.

Всъщност бившата електроцентрала на въглища разполага с цялата необходима електрическа и транспортна инфраструктура.
Предлагат се присъединяване на 380 kV към националната електрическа мрежа и 110 kV към градската.
Има газова мрежа и пристанищни терминали за потенциален транспорт на водород по море.

Партньорите възнамеряват да кандидатстват за финансиране по програмата на ЕС „Важни проекти от общ европейски интерес“ (IPCEI).
Това трябва да се случи през първото тримесечие на 2021 г., когато ще бъде готова първата подробна версия на проекта.

Подробности на: https://elektrovesti.net/74254_ugolnaya-elektrostantsiya-budet-pereoborudovana-v-tsentr-zelenogo-vodoroda

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари