ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция планира 1 GW слънчев парк със съхранение на енергия и производство на водород

18.01.2021

Френският енергиен гигант Engie SA и сънародникът му Neoen SA, специализиран в областта на възобновяемата енергия и системите за съхранение на енергия, се обединиха за изграждането на 1 GW слънчев парк във Франция.
Съоръжението ще бъде оборудвано със система за съхранение на енергия и електролизер за производство на зелен водород.

 

 

 

Този енергиен комплекс, наречен Horizeo, ще бъде разположен на около 1000 хектара в департамент Жиронда в района на Нова Аквитания и ще може да генерира електроергия за над 600 000 души годишно.

Проектът ще бъде изпълнен извън френските механизми за подпомагане на възобновяемите енергийни източници, казва Engie в прессъобщение.
Производството от фотоволтаичния парк ще се продава по договори за покупко-продажба на електроенергия (PPA).

Ако проектът бъде реализиран, тази слънчева електроцентрала ще бъде най-голямата в Европа.
Към днешна дата в Испания се намира най-голямата фотоволтаична централа на континента Нунес де Балбоа (Núñez de Balboa) с мощност 500 MW.

В допълнение към огромната слънчева електроцентрала, собствениците на проекта Horizeo възнамеряват да изградят център за обработка на данни, който ще се захранва с електроенергия от фотоволтаични установки, както и система за съхранение на енергия и електролизер, който ще произвежда зелен водород за използване в регионалния транспортен сектор.
В съобщението за пресата не се съдържат подробности за характеристиките на батериите и електролизера, но според съобщения в някои медии, мощността на батериите ще бъде 40 MW, а на електролизера – 10 MW.
Обемът на инвестициите се оценява на 990 милиона евро. Пускането в експлоатация е планирано за 2026 г.

„Horizeo е мащабен проект, който има за цел да демонстрира, че е възможно да се ускори енергийният преход във Франция, като директно се предлагат на компаниите конкурентни възобновяеми енергийни източници“, заяви Пол-Франсоа Кроайз, заместник главен изпълнителен директор на Neoen.

Новата регионална цел за развитие на слънчевата енергетика на Аквитания е 8,5 GW инсталирани мощности до 2030 г. В момента те са 2 GW.

Източник: https://elektrovesti.net/74160_frantsuzy-planiruyut-solnechnyy-park-1-gvt-s-nakopleniem-energii-i-proizvodstvom-vodoroda

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19