ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Премиерът на Чехия ще обсъди с лидерите на опозицията подготовка на търг за нов ядрен енергиен блок

18.01.2021

Премиерът на Чешката република Андрей Бабиш ще проведе среща на 27 януари с лидерите на партиите от парламентарната опозиция, на която те ще обсъдят условията на предстоящия търг за изграждане на нов енергиен блок на атомната електроцентрала „Дуковани“ в югоизточната част на републиката.
Това съобщава уебсайтът на списание „Респект“.

 

 

 

Според изданието премиерът очаква, че опозицията ще поиска компании от Русия и Китай да нямат право да участват в търга.
По този начин властите ще получат допълнителен аргумент в полза на тази стъпка, на която настояват чешките разузнавателни служби, като твърдят, че руските и китайските фирми представляват заплаха за националната сигурност.

Освен това ръководителят на кабинета на министрите може да го използва, когато обсъжда въпроса за атомната електроцентрала „Дуковани“ с чешкия президент Милош Земан, който се застъпва за провеждането на максимално отворен търг за изграждането на енергоблока.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията на Чешката република Карел Хавличек заяви във вторник, че властите през януари ще определят дали потенциални участници ще бъдат изключени от търга или ще бъдат допуснати като част от консорциуми.

„Респект” отбелязва в тази връзка, че чешките власти обмислят възможността „Русия да участва в търга в тандем с Франция“.
В такъв консорциум руските компании ще могат да доставят реактор за нов енергиен блок. Според изданието този вариант би задоволил „Пражкия замък”, но парламентарната опозиция не би се съгласила с него.

Търгът за изграждане на енергоблока трябва да бъде обявен тази година.
Представители на правителството не изключват това да се случи след изборите за долната камара на парламента на републиката, насрочени за 8 и 9 октомври и сформирането на нов кабинет.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/15/110496

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари