ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша е избрала възможна площадка за изграждане на АЕЦ

18.01.2021

Първата атомна електроцентрала в Полша най-вероятно ще бъде построена в северната част на страната, в Поможе (Поморие), заяви министърът на климата и околната среда Михал Куртика на 14 януари, съобщава радиостанция RMF FM.

 

Първият блок ще бъде построен през 2033 г., каза министърът.
По-рано Куртика заяви, че е трудно да се постигнат амбициозните цели в областта на опазването на климата без ядрена енергия.
Бъдещата полска атомна електроцентрала трябва да бъде оборудвана с ядрени реактори от трето поколение и да има мощност от 6 до 9 хиляди MW като стабилен и безопасен източник.

Полският министър заяви, че началото на строителството на централата е планирано за 2026 г., а първият реактор ще започне да работи през 2033 година.

По-рано беше съобщено, че след посещението на действащия президент на Полша Анджей Дуда в Съединените щати стана известно, че строителството на атомната електроцентрала ще се извършва от полско-американско предприятие, което ще се фокусира върху големи реактори и ще изостави малки като SMR. Предполага се, че изграждането на един ядрен енергиен блок ще струва 40-70 милиарда злоти.
Според пълномощника на полското правителство за енергийна инфраструктура Петър Наимски най-вероятно ще става дума за комбиниране на два модела на финансиране – кредитен и инвестиционен.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/01/15/110497

Tags: , ,

One Response to Полша е избрала възможна площадка за изграждане на АЕЦ

  1. Росен on 19.01.2021 at 1:21

    Чета новината в оригинал на полски иии поляците са казали, че атомната централа ще е в област Померания, на полски Pomorze. Само, че информацията се е изгубила в превода от полски на руски.

    https://www.cire.pl/item,210133,1,0,0,0,0,0,kurtyka-elektrownia-atomowa—najprawdopodobniej-na-pomorzu.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари