ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените са установили, че радиацията може да унищожава коронавируса

16.01.2021

Ниските дози радиация могат да унищожат коронавируса, без да навредят на човек, съобщи пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ).

 

 

Радиационният ефект върху новия коронавирус се изследва от учени от УрФУ и Академията на науките на Узбекистан.
В момента експертите разработват методически указания за използването на радиацията при лечението на пациенти с COVID-19.

„Предложен е оригинален механизъм на оже-разрушаването на молекулата на наследствеността на вируса под въздействието на малки дози меко рентгеново лъчение“, казва Анатолий Зацепин, професор в УрФУ, ръководител на научната лаборатория „Физика на функционалните материали на въглеродната микро и оптоелектрониката“.
- Същността на тази идея е, че огромната РНК молекула на този вирус, когато попадне в човешка клетка, е принудена да се деформира силно в много области по дължината си. Оказа се, че деформираните места по молекулата на РНК са хиляда пъти по-чувствителни към радиация, отколкото молекулите на здравите клетки. От това следва, че малките дози радиация, разрушителни за вируса, биха били абсолютно безопасни за здравите клетки. „

Изследването започна с идея, представена през април 2020 г. от група учени от Узбекистан, водена от професор Борис Оксенгендлер.
Тогава стана ясно, че меките рентгенови лъчи и дори ултравиолетовата светлина влияят на коронавируса.
„Този метод е предназначен не само за вируси COVID-19, но и за неговите мутации.
Като физици ние разработваме и анализираме механизмите на излагане на радиация на микро ниво, а биолозите и лекарите ни помагат да разберем как това влияе върху човешкото тяло като цяло. В същото време, в светлината на последните събития, трябва да се отбележи, че никакви мутации на вируса, които предотвратяват борбата срещу него чрез биологични методи, изобщо не влияят на ефективността на радиационния метод чрез механизма на Оже-деструкцията “, подчерта Зацепин.

Източник: https://strana-rosatom.ru/2021/01/11/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари