ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


E3 предупреждават за риск от обогатяване на уран в Иран – подробности

08.01.2021

Последният ход на Иран за увеличаване на обогатяването на уран представлява риск от разпространение на ядрено оръжие, твърдят външните министри на Великобритания, Франция и Германия – страните от Е3.
Междувременно посланикът на Иран във международни организации във Виена пише до Международната агенция за атомна енергия, подчертавайки необходимостта от „бързо и безусловно“ присъединяване на Израел към Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

 

 

Посланик Казем Гарибабади съобщи в Twitter вчера, че е писал до генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси, предупреждавайки го за „тайната програма за ядрено оръжие на Израел“.

„Всички в западноазиатския регион, с изключение на израелския режим, са страни по ДНЯО“, каза Гарибабади и добави, че „разработването на тайната програма за ядрено оръжие от Израел продължава да представлява сериозна заплаха не само за сигурността и стабилността на региона и света, но също така и за ефективността и ефикасността на ДНЯО и защитния режим на Агенцията. “

През ноември миналата година пратеникът разкритикува E3, че просто изрази съжаление за изтеглянето на Вашингтон от споразумението, но не предприе действия.

Говорител на МААЕ заяви пред World Nuclear News днес, че Гроси не е публикувал изявление нито по едно от писмата на Гарибабади – по отношение на 20% увеличение или Израел.

„[Гроси] информира държавите-членки на МААЕ, че на 4 януари Иран започна да захранва уран, вече обогатен до 4,1% U-235, в шест центрофужни каскади в завода за обогатяване на горива Fordow за по-нататъшно обогатяване до 20%“, каза говорителят.

„Инспектори на МААЕ присъстваха на мястото, за да откачат печата на Агенцията от цилиндър с захранващия материал. След това цилиндърът беше свързан с подаващата линия, за да започне производството на обогатен до 20% уран.
Шестте каскади бяха преконфигурирани като три комплекти от две взаимосвързани каскади, включващи общо 1044 центрофуги IR-1. Иран преди това е информирал Агенцията за намерението си да започне да произвежда уран, обогатен до 20%. “

Писмото от 4 януари относно увеличението с 20% е публикувано на уебсайта на МААЕ here..

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/E3-warn-of-risk-from-Tehran-s-latest-violation-of

Tags: , ,

One Response to E3 предупреждават за риск от обогатяване на уран в Иран – подробности

  1. Красимир Христов on 09.01.2021 at 0:16

    Всеки разбира, че МААЕ няма да може да принуди Израел да се присъедини към ДНЯО (и автоматично да премахне ядрения си арсенал). А и САЩ, които доминират в МААЕ няма да допуснат даже и да се помисли за това.
    Така че основната предпоставка на иранския документ е скритата заплаха от оттеглянето на Иран от ДНЯО. Тогава ….

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари