ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България стана тридесет и четвъртият член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

07.01.2021

От 1 януари 2021 г. България е най-новият член на Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР – OECD).
„Членството на България ще обогати работата на Агенцията в области като ядрена безопасност и регулиране, извеждане от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци“, посочи генералният секретар на организацията Анхел Гурия в съобщение, публикувано на сайта на Агенцията.

В информацията се посочва, че в момента България има една атомна електроцентрала в Козлодуй с два работещи енергоблока с ВВЕР, които генерират около една трета от електроенергията на страната.
„Планира се изграждането на два енергоблока в АЕЦ „Белене“ и още един на площадката в Козлодуй. Разширеното използване на ядрена енергия е стратегически приоритет за България, който подкрепя усилията на страната за подобряване на енергийната сигурност, като същевременно намалява емисиите парникови газове“, пише още в материала.

От организацията посочват още, че със своя дългогодишен опит с ВВЕР технологиите, България ще повиши капацитета на Агенцията по въпроси, свързани с реактори с вода под налягане и експлоатационните им характеристики.

 

„Към нас се присъедини още една държава от този важен регион на света и се радваме на приноса, който нейните експерти ще дадат за работата ни“, сподели генералният директор Уилям Магууд (William Magwood).

Източник: https://www.oecd-nea.org/jcms/pl_52736/bulgaria-becomes-the-nuclear-energy-agency-s-34th-member

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари