ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Фукушима-1” – Нов технически проблем при извеждането от експлоатация на авариралите блокове

03.01.2021

Японската агенция за ядрено регулиране (NRA) в края на декември посочи нов технически проблем, който може да усложни извеждането от експлоатация на аварийните енергийни блокове на атомната електроцентрала Фукушима Дайчи.

Става дума за степента на замърсяване на бетонните защитни тапи (капаци, concrete shield plugs) на контейнмънта на блокове № 2 и № 3.

Защитните тапи на контейнмънта са направени от стоманобетон и се състоят от три слоя, всеки от които е с дебелина около 60 см и диаметър около 12 м. Тапите са подвижни, което позволява достъп до корпуса на реактора по време на презареждане с гориво.

 

Схема на сградата на реактора.
Предпазните тапи са оградени в червено.

По време на инцидента през 2011 г. защитната тапа на първи блок беше преместена и повредена от експлозия на водород, което доведе до значително освобождаване на радиоактивни вещества.
Но тапите на втори и трети блок успяха да изпълнят своята функция като цяло, за да предотвратят изпускането на радиоактивни вещества от контенмънта в околната среда.

Както показва проучването, проведено от японски регулатори, в обема между горния и средния слой на защитния капак на втори блок се концентрират 20 до 40 петабекерела от цезий-137 (137Cs), a мощностите на дозите надвишават 10 Sv/h.

В блок № 3 активността на цезий-137 (137Cs), задържан от защитната тапа, се оценява на 30 петабекерела. За сравнение, в първи блок тази цифра е само 0,16 петабекерела.

От една страна, фактът, че защитните тапи на блокове 2/3 задържат радиоактивни вещества, е положителен. Но това също така означава, че демонтирането на тапите ще бъде свързано с големи трудности и ще трябва да бъдат разработени допълнителни мерки, за да се избегне прекомерното облъчване на персонал и емисии на радиоактивни вещества.

TEPCO все още не е коментирала резултатите от проучването на регулатора. Възможно е да се наложи компанията да измени плановете си за извеждане на блоковете във Фукушима.

Източник: http://atominfo.ru/newsz02/a0831.htm

Tags:

One Response to АЕЦ „Фукушима-1” – Нов технически проблем при извеждането от експлоатация на авариралите блокове

  1. Красимир Христов on 10.01.2021 at 10:36

    Да си дойдем на думата!
    При приблизително 10 сиверта на час, нивата на радиация са фатални за всеки, който остане дори час в района.
    Констатацията също така означава, че за работниците ще бъде изключително трудно да преместят защитните тапи, което повдигна въпроса – в перспектива планът за извеждане от експлоатация да се преразгледа.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари