ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом ще се ръководи от икономическата целесъобразност при продажбата на дял от АЕЦ „Akkuyu” в Турция

19.12.2020

Когато взема решение да продаде 49% в строителния проект на АЕЦ „Аккую“ в Турция, „Росатом“ ще се ръководи от принципите на икономическата целесъобразност.

 

 Макет на строящата се АЕЦ „Аккую“

Делът в проекта може да бъде реализиран както изцяло, така и на части, казва Антон Дедусенко, заместник генерален директор на Русатом Енерго Интернешънъл, чиито думи бяха съобщени от пресслужбата.

„Не определяме срокове, проектът е осигурен с финансиране и сме готови да отделим необходимото време за търсене на партньори и процес на преговори, ако е необходимо.“

„Ще вземем решения въз основа на икономическата осъществимост, като вземем предвид изискванията на потенциалния партньор и неговата надеждност. И със задължителното одобрение на турската страна, както беше споменато по-горе,“ каза Дедусенко, отговаряйки на въпроса дали Росатом си поставя времева рамка, в рамките на която продажбата на дял в Akkuyu трябва да приключи.

„Делът, който може да бъде продаден на други инвеститори като цяло – до 49% в проекта – може да бъде продаден или изцяло, в един пакет, или в по-малки пакети на няколко инвеститора“, каза той.

Дедусенко добави, че потенциалният инвеститор или инвеститори съгласно условията на междуправителственото споразумение трябва да бъдат договорени с турската страна.

Проектът АЕЦ „Аккую“ включва четири енергийни блока с руски реактори тип ВВЭР от поколение 3+, които отговарят на най-високите, така наречените „постфукушимски”стандарти за безопасност.
Мощността на всеки енергиен блок на централата ще бъде 1200 MW.
По-рано беше съобщено, че руските инвестиции в проекта ще възлязат на 22 милиарда долара.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/12/18/109882

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари