ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – Нова модификация на руското ядрено гориво е заредено в АЕЦ „Пакш“

15.12.2020

По време на завършения планов профилактичен ремонт (ППР) в енергоблок № 3 на унгарската АЕЦ „Пакш“, партида свежо ядрено гориво, съдържаща 18 горивни касети от нова модификация, беше заредена в активната зона на реактора ВВЭР-440.

 

 

 

Новото гориво ще бъде въведено във всичките четири работещи енергийни блока на АЕЦ „Пакш”, броят на новите модифицираните касети при презарядките постепенно ще се увеличава.

Разработката на новата модификация на горивото е завършена през 2020 г. по договора между АО „ТВЭЛ“ и „MVM Paks NPP Ltd“.

Неговото внедряване ще направи възможно оптимизирането на съотношението вода-уран (съотношението на масата вода към урана) в активната зона на реактора, което от своя страна ще увеличи ефективността на използването на горивото и ще подобри икономическите характеристики на работата на енергийните блокове.

Гориво за реактори ВВЭР-440 се произвежда в машиностроителния завод (ПАО „МСЗ“; предприятие на Горивната компания на Росатом „ТВЭЛ“ в Електростал, Московска област).

„Преходът към ново ядрено гориво е възможност за подобряване на техническите и икономическите параметри на работата на ядрените енергийни блокове без значителни инвестиции.“

„Активно се ангажираме с разработването на нови проекти и модификации на гориво VVER-440 за европейските АЕЦ. В момента проектите за ново гориво за финландската АЕЦ Loviisa, чешката АЕЦ Dukovany, както и словашките АЕЦ Mochovce и Bohunice са на различни етапи на изпълнение. …

„Въпреки един и същ модел на реактор, тези проекти са доста различни в техническо и концептуално отношение, тъй като ние отчитаме индивидуалните нужди и желания на нашите клиенти“, каза Наталия Никипелова, президент на ТВЕЛ АД.

В проекта по разработването и обосноваването на новото гориво са участвали специалисти от АД ОКБ ГИДРОПРЕС (част от машиностроителното подразделение на държавната корпорация Росатом – Атоменергомаш), ВНИИНМ на името на В.И. А. А. Бочвара (институт по материалознание като част от TVEL Full Company), ПАО „МСЗ“ и НИЦ „Курчатовский институт“.

На площадката на ОКБ „ГИДРОПРЕСС“ горивните касети от новата модификация са преминали комплекс от хидравлични, ресурсни и вибрационни изпитания.

Подробности на: https://neftegaz.ru/news/nuclear/654545-na-aes-paksh-v-vengrii-zagruzheno-rossiyskoe-yadernoe-toplivo-novoy-modifikatsii/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари