ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – АЕЦ „Аккую” – Завърши мотажът на корпуса на уловителя на стопилката на втори блок

15.12.2020

В сградата на реактора на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция завърши монтажът на важна част от системата за безопасност – корпусът на устройството за локализиране на стопилката (УЛР).
Това е основният елемент на уловителя на стопилката – инсталация, която в случай на извънредна ситуация надеждно ще задържи ядреното гориво в сградата на реактора и ще предотврати попадането му в околната среда.

Корпусът е пълен частично със специален материал, който позволява мигновено да бъде заглушена верижната реакция и да се поддържа разтопеното гориво в стабилно състояние. Височината на оборудването е 5,8 метра, диаметърът – 6,1 метра, а теглото – 169 тона.

Устройството има повишена сеизмична устойчивост, хидродинамична и ударна здравина, защита от наводнения и опростена технология на монтажа. С него АЕЦ „Аккую“ ще бъде  предпазена при хипотетични тежки аварии.
По-рано аналогичен уловител на стопилка бе инсталиран и в първи енергоблок на централата. С тези устройства се оборудват всички съвременни атомни електроцентрали по руски дизайн с реактори ВВЕР-1200 от поколение 3+.

„Монтажът е завършен в срок. Устройството за локализирането на стопилката е уникална разработка на руските учени и е ключов елемент от пасивната система за безопасност на енергоблока. Първоначално корпусът бе поставен в проектно положение, като монтажът завърши с прецизен контрол на измерването на положението на корпуса на дъното на шахтата на реактора“, заяви директорът на АЕЦ „Аккую“ Сергей Буцких.

Следващият важен етап от изграждането на сградата на реактора на втори енергоблок е поставянето в проектно положение на първия слой на вътрешната защитна обвивка.

Подробности на: https://www.rosatom.ru/journalist/news/na-stroyploshchadke-energobloka-2-aes-akkuyu-turtsiya-vypolnen-montazh-korpusa-ustroystva-lokalizats/

Б.Р. – На любознателните читатели предлагам следната картинка:

От нея ще разберете по-добре разположението и ролята на отделните елементи на уловителя на стопилката (ловушка расплава), или както е правилното название – Устройство за локализация на стопилката (УЛР).

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари