ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Френският президент Еманюел Макрон обяви необходимостта от по-нататъшно развитие на ядрената индустрия

11.12.2020

На 8 декември 2020 г. френският президент Еманюел Макрон посети завода на Framatome в Льо Крезо и заяви, че икономическото и екологичното бъдеще на Франция зависи от развитието на ядрената енергетика.

 

Това изявление изглежда особено символично поради факта, че доскоро френските власти прокламираха курс за намаляване на дела на ядрената енергетика, който сега представлява около 75% от производството на електроенергия и повече от 40% от енергийния баланс като цяло.

При предишния президент Оланд беше приета енергийна стратегия, според която до 2035 г. се планираше да се намали делът на ядрената енергетика до 50%, а въвеждането в експлоатация на нови блокове на АЕЦ беше разрешено само при извеждане от експлоатация на енергоблокове на АЕЦ с не по-малка сумарна мощност.

Вероятно може да се очаква отклонение от тази политика. Както Макрон каза в речта си, днес френската ядрена индустрия включва 3000 предприятия и 220 000 работни места, а през 2021 г. се планира създаването на още 5000 нови работни места в ядрената индустрия, въпреки кризата, причинена от епидемията от коронавирус.

„Малко са секторите на икономиката, които могат да предложат същото, особено за младите хора. Нашето енергийно и екологично бъдеще зависи от ядрената енергетика; нашето икономическо и индустриално бъдеще зависи от ядрената енергетика; а стратегическото бъдеще на Франция също зависи от ядрената енергетика “, заяви президентът в официално публикувано изявление.

World Nuclear News, съобщавайки за това посещение, също уточнява, че благодарение на високия си дял от ядрена енергия, Франция е най-големият нетен износител на електроенергия поради много ниските производствени разходи и получава над 3 милиарда евро годишно от това. В речта си в Le Creusot Макрон също заяви това

„Ядрената енергетика ни прави самостоятелни и прави Франция конкурентна, защото разходите ни за електричество са с 40% по-ниски от тези на нашите европейски съседи. Френската ядрена технология се изнася в различни страни по света, като дава 7 милиарда евро търговски излишък. Следователно ядрената енергетика трябва да остане основата на френския енергиен сектор през следващите десетилетия. “

По-рано, през есента на тази година, беше обявено създаването на фонд France Relance, чиято цел е да подкрепи стратегически сектори на икономиката в настоящите кризисни условия. Този фонд се ангажира да инвестира общо 500 милиона евро в ядрения сектор на икономиката, вкл. за разработването и популяризирането на малки модулни реактори.

Необходимостта от продължаване на развитието на ядрената енергетика е продиктувана и от повишеното внимание към необходимостта от борба с глобалното затопляне. Макрон направи настоящото си изявление няколко дни преди планираната за 11 декември среща на върха на държавните глави на ЕС в Брюксел, където ще бъде направен опит за съгласуване на общ план за намаляване на емисиите на парникови газове за периода до 2030 г.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/12/10/109608

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19