ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атоммаш произведе капака на ядрения реактор за първи блок на турската атомна електроцентрала „Аккую“

01.12.2020

Волгодонският клон на АО «АЭМ-технологии» (част от машиностроителното подразделение на Росатом – Атоменергомаш) завърши производството на капака на реактора за първи блок на АЕЦ „Аккую“.
Капакът на реактора е един от основните възли на горния блок и е проектиран да уплътнява главния съединител на реактора и да предпазва вътрешните части на реактора от изплаване.

Тегло на изделието е 93 тона, диаметър – 4,5 метра.
Капакът на реактора, както и корпусът му, принадлежат към оборудването от първа категория на сеизмична устойчивост.
Експлоатационният живот на капака на реактора е 60 години, с възможност за ПСЕ с още 20 години.

Капакът на реактора има форма на чиния и представлява щампована заварена конструкция, състояща се от пресечен елипсоид и масивен фланец.
В горната част на капака има специални тръбни накрайници (патрубки), които се използват за закрепване на приводите на системата за управление и защита (СУЗ).

Производството на капака на реактора е дълъг процес и отнема до една година и половина. Основните етапи са заваряване на елементите на конструкцията, пробиване на отвори за шпилките на главния съединител (разъем), напластяване.

Ключовата операция е пресоването и заваряването на тръбните накрайници (патрубки), при което специалистите трябва точно да монтират 139 патрубки с тегло от 35 до 50 кг в отворите на капака.
Елементите се пресоват с помощта на течен азот с температура -196 градуса по Целзий.

Освен това специалистите извършиха хидравлични тестове, по време на които потвърдиха здравината и плътността на основния метал и заварените съединения на главата на реактора.
За да се потвърди подравняването на елементите, капакът на реактора е подложен на контролно сглобяване като част от горния блок.

Основните етапи на производството се проведоха под надзора на Турската агенция за ядрено регулиране (NDK).

Четиво за любознателните

Ядреният реактор е изделие от първия клас на безопасност, който представлява вертикално цилиндрично тяло с елипсовидно дъно.
Активната зона и вътрешно-корпусните устройства са разположени вътре в корпуса на реактора.

Горната част на реактора е херметически затворена с капак с монтирани на него приводи на механизмите и органите за регулиране и защита на реактора и дюзи за извеждане на кабелите на датчиците за вътренореакторен контрол.
Капакът е прикрепен към тялото с шпилки. В горната част на корпуса има патрубки за подаване и извеждане на охлаждащата течност (топлоносителя), както и такива за аварийно подаване на топлоносител, при рахерметизиране на първи кръг (контур).

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-206331

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари