ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След 5 години Финансовата прокуратура на Франция започна разследване за злоупотреби при покупката от AREVA на уран от Нигер

29.11.2020

Френската финансова прокуратура (PNF) започна разследване за злоупотреба при купуване на уран от Нигер от групата AREVA.

 

Предварителното разследване се провежда почти пет години.

От публикации във френските медии следва, че прокуратурата се интересува, наред с други неща, от сделката през есента на 2011 г., когато AREVA продава партида нигерийски уран на верига от посредници, от която по-късно го купува на по-висока цена.

В резултат на това и някои други машинации, участващите мениджъри на AREVA са могли да откраднат от групата от 24 до 101 милиона долара.

Нигерийските власти отрекоха да са замесени в съмнителни сделки. Освен това те отрекоха самия факт, че става въпрос за сделка с нигерийски уран.

Групата Orano, сформирана в резултат на преструктурирането на AREVA, планира да предприеме необходимите правни стъпки, ако официално разследване докаже, че финансовите интереси на AREVA са били увредени от сделките с уран.

Източник: Атоминфо.ру

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари