ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – TEPCO е национализирана

01.08.2012

Компанията TEPCO – оператор на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” премина под контрола на държавата след като получи 1 трилион йени (12,8 милиарда долара) държавни инвестиции, съобщи вчера на пресконференция в Токио министърът на икономиката и промишлеността Юкио Едано.

”След инвестирането на средствата компанията беше национализирана от държавата. За първи път правителството отделя такъв голям пакет финансова помощ за частна компания”, – заяви Юкио Едано.

Държавният фонд за помощ при изплащането на компенсации от аварията на АЕЦ е вече главен акционер на компанията. На него придналежат 75% от привилегированите акции с право на глас на компанията. Сега държавата ще контролира процеса на оздравяване на TEPCO, съкращаването на разходите, а също така ще следи за хода на ликвидацията на последствията на аварията на Фукушима.

Парите, получени от държавния бюджет, ще се използват за изплащане на компенсациите на пострадалите от аварията, за заплащането на дейностите по ликвидацията на последствията и за демонтажа на авариралите 4 енергоблока.

Планът за реформиране на енергийната компания беше утвърден в началото на май 2012 година. Наред с национализацията планът предвижда разпродажба на активи, включително и недвижими имоти, редукция на персонала и други мерки.

През следващите десет години TEPCO трябва да намали разходите си с 3,365 трилиона йени (42,59 милиарда долара). Цените на електроенергията за частните потребители ще се повишат с 10,28%.

http://www.newsru.com/finance/31jul2012/tepco.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари