ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус представи на МААЕ доклад за управлението на ОЯГ и РАО

29.10.2020

Поредният, 7-ми национален доклад на Беларус за прилагането на Съвместната конвенция за безопасността на управлението на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и за безопасността на управлението на радиоактивни отпадъци (РАО) е предаден на МААЕ, съобщиха от Департамента по ядрена и радиационна безопасност на Министерството на извънредните ситуации на Беларус (Госатомнадзор).

Докладът е разработен от Госатомнадзор в сътрудничество с други заинтересовани правителствени органи.
Той съдържа списък на съоръженията, извършващи дейности за управление на отработено гориво и радиоактивни отпадъци в Беларус, информация за държавната политика и практика в тази област, изпълнението на препоръките след разглеждане на предишния доклад и друга информация.
Документът обхваща дейности и събития за 2017-2020.

В съответствие с установената процедура страните, които са ратифицирали съвместната конвенция, ще проучат националните доклади на други договарящи страни, ще формулират въпроси към тях и ще дадат отговори на въпросите, получени по техния собствен доклад.
Защитата на националните доклади ще се проведе през май-юни 2021 г. в централата на МААЕ по време на следващата обзорна среща на договарящите се страни.

За справка

Съвместната конвенция за безопасност при управление на отработено гориво и за безопасност на управлението на радиоактивни отпадъци беше приета през 1997 г. Целите и са постигане и поддържане на високо ниво на безопасност при управлението на ОЯГ и РАО в световен мащаб чрез укрепване на националните мерки и международното сътрудничество, включително техническо сътрудничество в областта на безопасността, според случая.

В Беларус Съвместната конвенция беше ратифицирана на 17 юли 2002 г. и влезе в сила на 24 февруари 2003 г.

Източник: https://atom.belta.by/ru/news_ru/view/belarus-predstavila-v-magate-doklad-ob-obraschenii-s-otrabotavshim-toplivom-i-radioaktivnymi-otxodami-10923/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари