ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуската АЕЦ получи разрешение за поетапно увеличаване на мощността на реакторната установка от 1% до 50%

28.10.2020

Планира се завършване на работата по етапната програма за енергиен пуск в началото на декември 2020 година.

Колегиумът на Министерството на извънредните ситуации на Република Беларус, въз основа на заключението на Госатомнадзор на Република Беларус, взе положително решение за изменение на лицензите на Държавното предприятие „Беларуска АЕЦ“ и АО ИК «АСЭ» (инженерно подразделение на държавната корпорация „Росатом“), като позволява да се пристъпи към изпълнение на работите по етапната програма за енергиен пуск на енергоблок № 1.

Етапната програма за енергиен пуск предвижда поетапно увеличаване на мощността на реакторната установка от 1% до 50% с включване на енергоблока в мрежата при мощност 40% и динамични изпитания при ниво на мощност – 50%.

Пусковият етап на първи енергиен блок на Беларуската АЕЦ „Беларус“ започна на 7 август 2020 г., когато първата топлоотделяща сборка (горивна касета) със свежо ядрено гориво беше заредена в корпуса на реактора.
На 11 октомври, на етапа на физическо пускане, реакторът беше изведен до минимално контролирано ниво на мощност (по-малко от 1% от номиналната мощност). Общо на етапа на физическия пуск са извършени над 50 физически измервания, които потвърждават съответствието на ядрено-физическите характеристики на реакторната установка с проектните.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-204907

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари